Ev yapımı lahmacun kulağa ne kadar dışarıda yenilen kadar lezzetli gelmese de aslında yapımı oldukça basit ve aşağıda vereceğim tarifle yapıldığında kebapçı lahmacunu kadar da güzel oluyor.
Lahmacun yapımında yurtdışında yaşayanların da kolaylıkla herhangi bir marketten alabileceği malzemeler kullanılıyor ve aslında Türkiye’de yaşayıp, lahmacuna kolaylıkla ulaşabiliyor olsanız bile içindeki malzemelerin kalitesini bilerek yemenin keyfi bir başka oluyor.
Lahmacun hamuru malzemeleri (mayasız)
*Aşağıda vereceğim ölçüden 6-7 tane orta boy lahmacun çıkıyor.
- 2.5 su bardağı un
- Yarım su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı ılık süt (sütü buzdolabından çıkarttıysanız eğer ılık su ve sütü aynı bardağa koyup, oradan hamuru yaptığınız kaba aktarabilirsiniz.)
- 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1.5 çay kaşığı tuz
Hamuru yoğuracağımız kaba önce 2.5 su bardağı unu, ardından yavaş yavaş süt ve su karışımını, yağı ve tuzu ekleyerek, hamur kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Bir kaç dakika yoğurduktan sonra hala elinize yapışıyorsa azar azar biraz daha un ekleyebilirsiniz. Burada hamurun fazla undan çok katı olmamasına ama aynı zamanda açılırken merdaneye yapışacak kadar cıvık kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Hamuru hazırlayıp, bir top haline getirdikten sonra üzerini bir bez ile örterek yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
Lahmacun harcı malzemeleri
250 gram kadar kıyma (ben dana kıyma kullanmayı tercih ediyorum)
1 adet soğan (rendelenecek)
2 domates (rendelenecek)
2 adet yeşil biber (küçük küçük doğranmış)
1 tutam maydanoz (ince ince kıyılmış)
3-4 diş sarımsak (ezilmiş ya da sarımsak sıkacağı ile sıkılmış)
1/2 yemek kaşığı biber salçası (yurtdışında yaşıyorsanız ve biber salçanız yoksa yalnızca domates salçası (tomato paste) kullanabilirsiniz. harç içinde başka baskın tatlar da olduğundan yokluğu hissedilmiyor.)
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Pul biber ya da kırmızı toz biber (miktarına ya da kullanıp kullanmamaya kendiniz karar verebilirsiniz.)
Tüm malzemeleri karıştırma kabına alıp, güzelce yoğuruyoruz.
Yapılışı ve püf noktaları
- İlk olarak fırınımızı 230 derecede çalıştırıp, fırın tepsisi içindeyken ısınmaya bırakıyoruz. Fırının önceden iyice ısınmış olması ve tepsinin de sıcak olması lahmacunların güzel ve çıtır çıtır pişmesi için önemli.
- Ardından hamurumuzu 6-7 eşit parçaya bölüp, açılmaya hazır toplar haline getiriyoruz,
- Hamuru açacağımız alana biraz un serpiyoruz, hamur topumuzu alıp merdaneyle incecik olana kadar açıyoruz. (İncecik olması önemli, yoksa kaskatı, bükülemeyen bir lahmacununuz olur.)
- Açtığımız hamurun üzerine dış kenarlardan içe doğru hazırladığımız harçtan koyarak içe doğru yayıyoruz. Evde yapıyoruz, malzeme bol olsun diye düşünmeyin. Harcı kararında koymak iyi lahmacun yapmanın sırlarından biri. Bir de pizzada olduğu gibi kenarları kesinlikle boş bırakmamanız, malzemeyi hamurun her yerine eşit vaziyette dağıtmanız gerekiyor.
- Hazırladığımız lahmacunu, fırından çıkardığınız fırın tepsininin üzerine yapışmaması için yağlı kağıt koyarak (yoksa un serperek) yerleştirip, fırına veriyoruz. Pişmesi yaklaşık 6-7 dakika sürüyor.
Mis gibi ev yapımı lahmacununuz hazır, afiyet olsun!
Notlar:
- Ben lahmacunu maydanoz, tuz ve limonla ovulmuş kırmızı lahana, rendelenmiş havuç, tuz ile ovulmuş sumaklı kırmızı soğan ve domates ile servis ettim. Siz de benim gibi çeşitli yeşillikler ve sebzelerle öğünü daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.
- Ben hamur yapmakla uğraşmak istemiyorum derseniz eğer marketlerde satılan hazır pizza hamurlarından alıp, merdaneyle biraz incelterek bu hamurları da kullanabilirsiniz. Ev yapımı hamur kadar güzel olmasa da özellikle yurtdışında yaşayanlar için lahmacunun yerini tutacaktır.
Bonus: Mis gibi naneli, salatalıklı ayran: üstelik köpüklü!
Ayran basitçe yoğurt, su ve tuz üçlüsünün karışımıyla yapılabilir tabii ama onu da daha lezzetli hale getirmenin yolları var. Bu tariften en güzel sonuç el blendırı ya da mikser ile yapıldığında alınıyor.
Malzemeler:
- 5 çorba kaşığı yoğurt
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı su
- 3 çorba kaşığı süt (güzel bir kıvam veriyor)
- 1 su bardağı soda (köpürmesine yardımcı oluyor)
- yarım salatalık
- kuru ya da toz nane
- bir kaç parça buz
Önce yoğurt, tuz, soda, süt ve buzu blendırdan geçirip, ardından nane ve salatalığı ekleyip, tekrar blendırdan geçiriyoruz. Sonuç: buz gibi köpüklü, naneli, salatalıklı ayran.