Yıllardır bana en çok sorulan sorulardan biri: ‘Yurtdışına nasıl taşınırım?’ Bu sorunun yanıtı yurtdışına taşınmak isteyen kişinin eğitimi, bildiği diller, ekonomik durumu, uzmanlık alanı, yaptığı ve yapabileceği işler, beklentileri gibi faktörlere göre değişiyor. Bu sebeple bildiğim, deneyimlediğim ve araştırarak öğrendiğim yöntemleri farklı başlıklar altında açıklayacağım. Şu an Portekiz’de yaşadığım için ilk olarak yatırım yapmak yoluyla Portekiz’de oturum izni (Golden Visa) nasıl alınır? bundan bahsedeceğim.
-Baştan söyleyeyim, bu yazı parası olanlar ve yatırım yapabileceklerin ve hatta yatırım yapmak isteyenlerin işine yarayabilir. Yatırım yapacak durumunuz yoksa okuyup moral bozmayın, yurtdışına taşınmanın türlü türlü yolu var.
Golden Visa (Altın vize) nedir?
Golden Visa, Portekiz hükümetinin 2012 yılında aldığı bir kararla ülkeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla belli şartları karşılayan yatırımcılara oturum izni (yaşama, çalışma ve barınma hakkı) ve 6 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabilme hakkını sağlayan bir program.
Golden vize almak için yapılacak yatırımın şartları neler?
En çok tercih edilen 1. yöntem: Gayrimenkul yatırımı
*En az 500.000 Euro değerinde gayrimenkul alınması gerekir. Konut yada iş yeri yahut her ikisi birden toplam tutar 500.000 Euro olacak şekilde yatırım yapılabilir.
*İlk 500.000 Euro’luk yatırımın nakit olarak yapılması şartı var. Eğer daha fazla yatırım yapılmak isteniyorsa geri kalan tutar banka kredisi olabilir.
En çok tercih edilen 2. yöntem: 1 milyon Euro değerinde finansal yatırım
Benim o kadar param yok ya da farklı bir yatırım yapmak istiyorum derseniz eğer aşağıda sıraladığım seçenekler de mevcut ancak uzmanlar bu tür yatırımlarda sürecin çok daha uzun ve pürüzlü işlediğini söylüyorlar:
* 10 kişilik istihdam yaratacak işletme kurmak,
*350 bin Euro gayrimenkul yatırımı (30 yaş üzeri bina / kentsel dönüşüm bölgesinde olmak şartıyla)
* 350 bin Euro AR-GE yatırımı
* 250 bin Euro sanatsal, mimari yatırım, tarihi eserlerin korunması yatırımı
•*500 bin Euro girişim sermayesi yatırımı
Golden vize süreci hakkında bilgiler
*Öncelikle, aldığınız konutta yaşamak zorunda değilsiniz, kiraya vermekte özgürsünüz,
*Yatırımı yaptıktan sonra göçmenlik ofisi Sef’ten randevu alarak oturum izni için başvurabilirsiniz (emlak sitelerinde 1 hafta içerisinde alınıyor yazmışlar ama randevu almak kolay değili, çok meşguller. Aldığınızda da en az 6 ay sonrasına randevu veriyorlar),
*Ben oturum kartımı alayım, Avrupa’da rahatça dolaşayım ama Portekiz’de yaşamayayım derseniz eğer yılda en az 7 gün Portekiz’de bulunmanız oturumunuzu yenileyebilmeniz için yeterli.
*Yatırımcılar Golden Visa başvurusuna eşleri ve 18 yaşından küçük çocuklarını da ekleyebilirler. 18 yaşından büyük çocuklar için ise ancak yüksek eğitim görüyor ve ailelerine bağımlı olarak yaşıyorlarsa başvuru yapılabiliyor (her birey için toplam başvuru ücreti: €5,662.60)
Golden vize ekstra maliyetler
*Konut alım-satım vergisi: Yapılan yatırımın %6-7’si tutarında,
*Noter, tapu kayıt ve avukat masrafları ile beraber totalde yatırımın %10’u gibi bir tutar da ekstra maliyet olarak çıkıyor.
Portekiz vatandaşlığı alma şartları
Yukarıda da bahsettiğim gibi, yatırımınızı yaptınız, Sef’e Golden Visa başvurunuzu yaptınız, süreç bitti, oturum kartınızı aldınız. İlk kart 1 yıllık geliyor, 1 yılın sonunda tekrar başvuru yaparak yenilemeniz gerekiyor. Sonrasında ise her 2 yılda bir kartınızı yeniletmeniz gerekiyor. Eğer ilk 5 yıl içerisinde satın aldığınız gayrimenkulleri satmadıysanız vatandaşlık için başvurma hakkı doğuyor.
Burada çok önemli bir nokta var ki, Golden Visa programı emlak siteleri ve bazı kaynaklar tarafından Portekiz vatandaşı olma programı gibi lanse ediliyor ancak durum öyle değil. Verdikleri ve uygulamada söyledikleri gibi gerçekleşmeyen 2 bilgi şu şekilde:
1.Yatırım yaptıktan sonra Golden Visa başvuru işlemleri için 1 hafta Portekiz’de bulunmanız yeterli.
Bu bilgi yanlış çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi öncelikle randevu alma süreci sıkıntılı. Aldığınızda ise minimum 6 ay sonrasına veriyorlar. Yani 1 haftada oturumum çıkar yanılgısına düşmemek lazım.
2. Yatırım yaptıktan 6 yıl sonra Portekiz vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Tek kriter orta düzeyin altında Portekizce biliyor olmanız.
Evet, şartlara uygun yaptığınız yatırım size Portekiz Vatandaşlığı başvurusu hakkını veriyor. Ancak başvuru yapacağınız mercii sizin kendinize Portekiz’de bir hayat kurup kurmadığınıza dikkat ediyor. Yani her yıl 7 gün boyunca Portekiz’e şöyle bir uğrayıp, 6. yıl geldiğinde de vatandaşlık başvurusunda bulunursanız reddedilmemeniz mucize olur. Bu süreçte Portekiz’de çalışıp-çalışmadığınız, çocuklarınızın orada okuyor olması, vergi ödüyor olmanız gibi faktörler de en az dil faktörü kadar önemli.
Özetle:
Yurtdışında yaşamayı düşünüyorsanız, yatırım yapacak bütçeniz varsa, Portekiz iyi bir alternatif. Bürokratik süreç ne kadar sancılı ve yavaş ilerliyor olsa da ülkede yaşam ucuz ve yaşam kalitesi oldukça iyi. Son yıllarda yurtdışına taşınmak isteyen yabancıların da popüler destinasyonu haline gelmesiyle beraber (hatta expatlerin en mutlu olduğu ülkeler listesinde bu yıl 1. sıradaydı) yapılan yatırımlar her geçen gün daha da değerleniyor. Yani oturum izni endişeniz yoksa bile mantıklı bir yatırım olarak değerlendirip, Portekiz’in emlak piyasasına bir göz atabilirsiniz.
Portekiz’e yatırım yapmak için kiminle yada nereyle iletişime geçmeliyim?
Bunun için hizmet veren Türk, Portekiz ya da internasyonel şirketler mevcut. Ben daha önce ev almak isteyen Türkleri kendi evimi kiraladığım Remax temsilcisine yönlendirdim ve süreci düzgün, sorunsuz bir şekilde geçirdiler. Burada anlaşacağınız firmanın mevzuata hakim olması, dürüst olması, alacağınız konutu size değerinden yüksek fiyata satmaya çalışmaması, birlikte çalıştıkları düzgün bir avukatın olması gibi önemli detaylar var. Yönlendirme isteyenler nil@atlasyourself.com adresine mail gönderirlerse memnuniyetle yanıtlarım.
Buraya kadar okuduysanız eğer yatırım yapmaya gönüllü olduğunuzu varsayıyor, şimdiden başarılar ve bol şanslar diliyorum!