Portekiz’de oturum başvurusu süreci oldukça uzun ve sıkıntılı bir süreç maalesef. Ben Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı ile evli bir Türk olarak nasıl randevu aldım, nasıl bir süreçten geçtim, istenilen evraklar neler bunları anlatacağım ancak süreç genel hatlarıyla aynı olduğu için Portekiz’de oturum iznine başvuracak herkes yazıda yararlanabileceği bilgiler bulabilir.
Portekiz’de oturum kartı başvurusu nasıl yapılır?
Portekiz’de oturum başvurusu SEF (Immigration and Borders Service) isimli kuruma yapılıyor. Başvuru günü alabilmek için ise kurumu telefon ile arayarak randevu oluşturmak gerekiyor. Biz Lizbon’a 2017 Nisan’ında taşındık, gelir gelmez arayıp randevu almak istedim ve randevuyu 9 Kasım tarihine verdiler ( İlk başta 7 ay sonrasına randevu verdikleri için şaşkın, sinirli ve üzgündüm ancak sonradan öğrendim ki kurumun telefonu çoğu zaman meşgul yada yanıt vermiyormuş ve ben randevu almayı başardığım için aslında şanslıymışım. Randevuyu aldığınızda üzerinde gitmeniz gereken ofisin ve tarihin yazılı olduğu şöyle bir e-mail gönderiyorlar:
Randevu için arayabileceğiniz telefon numarası: +351965903700
İnternet sitesi: SEF
Öneri 1: Eğer Portekiz’e taşınacağınız kesinse yerleşmeyi beklemeden oturum başvurunuzu yapmanızı öneririm.
Öneri 2: Eğer telefonla ulaşamazsanız ve hali hazırda Portekiz’deyseniz SEF şubelerinden birine giderek yardım istemeyi düşünebilirsiniz. Gittiğinizde size yukarıda yazmış olduğum numarayı ya da başka bir numara verirler. Dışarı çıkıp verdikleri numarayı aramanızı, eğer hala ulaşamıyorsanız dönüp ısrarla nasıl randevu alacağınızı sormanızı tavsiye ederim.
Not: Şöyle bir online randevu linki var ancak araştırdığım kadarıyla yalnızca oturum yenileme başvuruları için kullanılıyor ve burada tanıştığım Türkler buradan yenileme başvurusu almayı başaramamışlar. Eğer bir yöntemi varsa ve öğrenirsem bu kısmı güncelleyeceğim.
Portekiz’den oturum kartı alabilmek için AB ülkesi vatandaşı eşinden istenen belgeler
Benim en çok zorlandığım kısım burası oldu. Randevuyu alırken istenilen evraklar belirtilmiyor. Hal böyle olunca SEF’in internet sitesinde bulabildiğim tüm bilgileri ve Portekiz kanunlarını, Avrupa Birliği sitelerini okudum. Daha önce başvuru yapmış AB ülkesi vatandaşı olmayan kişiler ile iletişime geçtim ancak elde ettiğim bilgiler birbirini tutmadığı için en sonunda bilgi almaya SEF ofisine gittim ve işler daha da karıştı. Gişedeki memur ‘Avrupa Birliği’ ülkesinden alınmış evlenme kağıdı istedi. Biz Türkiye’de evlendiğimiz için bizde bir tek Türkiye’de verilen evlilik cüzdanı ve çok dilli evlilik belgeleri vardı. Sonuç olarak Hollanda’nın yetkili makamları ile iletişime geçtik, kanunen Türkiye’den alınan evlilik kağıdını kabul etmek zorunda oldukları bilgisini aldık. Randevuya da o kağıtla gittik ve sorun yaşamadık. Bir de randevu esnasında o zamana kadar hiç kimsenin bahsetmediği, hiçbir yerde okumadığımız ‘maaş dökümü’ talebinde bulundular. Bunlar bilgi eksikliği ve kirliliğinden bizim yaşadığımız problemler. Herkes başka başka sorunlar yaşıyor, kafa karışıklıklarını azaltıp benden randevu esnasında hangi belgeleri aldılar onlara bakalım:
Benden istedikleri:
1.Çok dilli evlilik belgesi
Bu belgeyi bize Kadıköy Belediyesi evlendiğimizde evlilik cüzdanının yanında vermişti. Size vermedilerse eğer Türkiye’deyseniz nikah dairesini, Portekiz’deyseniz konsolosluğu arayarak bu belgeyi nasıl elde edebileceğinizi sorabilirsiniz. Belge çok dilli olduğu için çeviri gerekmiyor.
2.Pasaport-Vize
Pasaportta en son Portekiz’e giriş yapılan tarihe bakıyorlar ve tarayarak pasaportun kendisinin ve işli sayfalarının kopyasını alıyorlar.
3.İkametgah (Junta de Freguesia)
Ben ikametgahı ev kontratım (kontratta hem eşimin hem benim isimlerimiz yer alıyor) ve pasaportum ile birlikte buranın muhtarlığı sayılan ‘Junta de Fregusia’ya giderek aldım. Gittiğinizde bir form doldurmanız gerekiyor, sonra da teslim alabileceğiniz tarihi belirten bir kağıt veriyorlar. Genelde 2 yada 3 günde çıkmış oluyor. İkamet kağıdı için eğer ev kontratında adınız yazmıyorsa ve adınıza fatura varsa o faturayla da gidebilirsiniz.
Eşimden istedikleri:
1.Pasaport
2.Portekiz’deki iş kontratı
3.Son 3 aylık maaş dökümü
4.Certificado De Registo De Cidadao Da Uniao Europeia
Bu belge Portekiz’de 3 aydan uzun süre kalacak olan Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlarının alması gereken bir belge, bir nevi oturum izni. Başvurular Portekiz’in belediyesi ‘Camara Municipal’lardan yapılıyor. Eşim bu belgeyi pasaportu ve ev kontratı ile gidip, 15 Euro ödeyerek gittiği gün yarım saatte aldı.
Detaylı bilgi isteyenler buradan okuyabilirler.
Randevu süreci
Benim randevum sabah 11.30’daydı. Randevumu gişedeki memura gösterdim ve bana bir numara verdi. Sıranın gelmesi saat 15.00’i buldu. O sebeple ilk öneri; benim gibi çok beklemek istemiyorsanız erken gidin. Numara yandıktan sonra bankoya geçtik, memur teker teker yukarıda saydığım belgeleri istedi, orjinallerini aldı, kendine tarayarak kopyalarını aldı. Sonrasında bir makinede hem parmak izim alındı, hem de fotoğrafım çekildi. Bu işlemler bitince ödeme gişesine gidip 15 Euro (AB ülkesi vatandaşı ile evli olduğum için 15 Euro ödedim, çalışan ya da işveren olarak oturum alacaksanız eğer ücret farklı oluyor) ödedim ve oturum kartım çıktığında teslim almak için göstermem gereken bir evrak verdiler. Tüm bu işlemler yaklaşık 45 dakika sürdü. Şimdi evime kartımın çıktığına dair gönderecekleri mektubu bekliyorum, başvurudan sonra 3 ay sürer dediler. Geldiğinde başvuru yaptığım ofise giderek oturum kartımı teslim alacağım.
Güncelleme: 18 Aralık 2017 tarihinde daha önce oturum almış olan Türklerin tavsiyesi üzerine başvuru durumunu öğrenmek üzere aynı SEF ofisine gittim, numara aldım, sıra geldiğinde bana başvuru sonrası kartı teslim almak için getirmemi söyledikleri (aynı kağıt kart çıkana kadar çalışma izni olarak da işlev görüyormuş) kağıdı verdim ve memur kartımın geldiğini söyledi ve kimlik gösterip kartımı teslim aldım.
Not: Bugün 7 Aralık 2017. Ben Lizbon’a taşınalı 8 ay oldu. Oturum kartı başvuru randesunu gelir gelmez aldım, 7 ay sonrasına verdiler. Kartın çıkması da 3 ayı buluyor -benim hala beklemem gereken 2 ay var- yani özetle herşeyin yolunda gittiği bir senaryoda 10 aylık bir süreç söz konusu. Planlarınızı yaparken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Bir başka bilgi de, oturum kartının randevunun alındığı tarihten başlatıldığını duydum çevremdeki Türklerden. Henüz kartım gelmedi, geldiğinde bu bilgiyi güncelleyeceğim.
Güncelleme 2: Kart daha önce söyledikleri gibi randevuyu aldığım Nisan ayından başlatılmış ancak 5 yıllık oturum vermişler.
Portekiz’de oturum alacaklara şimdiden kolaylıklar diliyorum.
Nil Hanım, Benim bir sorum olucak. Benim Eşim Portekizli. Benim Türk ve İngiliz Pasaportum var. Portekize yerleşmek istiyoruz. Brexit olucağı için bende Portekiz vatandaşlığı yapmak istiyorum. Bunu Türkiyeden yapabilirmiyiz?
Kürşat Bey merhabalar,
Tüm ülkelerin göçmenlik ve vatandaşlık prosedürleri birbirinden farklı. Ben konu hakkında uzman olmadığım ve bu şekilde bir deneyimim de olmadığı için yanıt veremiyorum. Facebook’ta Portekiz’deki Türkler grubuna katılarak sorunuza bu grupta yanıt aramanızı tavsiye ederim, benzer deneyimi olan birileri varsa yardımcı olacaklardır.
Nil hanim iyi gunler , aklima bir soru takildi Portekize gittikten 7 ay sonra oturma izni icin randevu verdiler dediniz , oturma izni kartini alana kadar Portekizde nasil kaldiniz ?
Merhabalar,
Oturum kartı randevusuyla legal olarak ülkede kalabiliyorsunuz ancak ülkeden çıkış yapamıyorsunuz.
Oncelikle cevabiniz icin tesekkurler . Ben Portekize 2 haftalik turist vizesi ile gidicem ve gittigim ilk hafta swvgilim ile evlenicem , ondan sonra direk basvuru yapabilir miyim ?
Tekrardan ben 😀 aklıma son birkaç soru takıldı birincisi bu söylediklerinizden gerçekten eminmisiniz çünkü benim için çok önemli , ikincisi kalmam için hiçbir geçerli sebeb yokken (iş,okul,eş) yinede başvuru yapabilirmiyim ve randevu aldıktan sonra o süre içerisinde ülkede kalabilirmiyim ? Kusura bakmayın çok soru soruyorum fakat bu cevaplara göre oraya turistik vize ile gidip orda kalıp randevuya kadarki olan sürede evlilik gerçekleştiricem ve hayatımı ona göre şekillendiricem şimdiden cevaplarınız için teşekkürler .
Nil hanım merhaba, portekizli biriyle evlendikten sonra çalışma vizesi olmadan çalışmaya başlamam mümkün mü?
Detaylı yazınız için teşekkür ediyorum.
Selamlar,
Oturum kartınız (Hem yaşama hem çalışma izni demek oluyor bu kart) çıktıktan sonra çalışabilirsiniz. Kimi şirket oturum başvurusu yapıldığına dair belgeniz olduğunda da sizi işe alabiliyor.
Bol şans.
Mrb nil.hanim bende fransadayim Portekiz karti almış olsam fransada calisa bilirmiyim acaba ??
Nil Hanim Merhaba,
Anlatmış olduğunuz tüm bu bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Sadece sormak istediğim 2 soru var yardımcı olursanız sevinirim. Şuan ben ve eşim sizinle aynı durumdayız. Böyle bir durumda Aile birleşim vizesine mi başvurmak daha iyi olur yoksa sizin gibi Turist vizesi ile gelip işlemleri Portekiz’de mi yapmak daha iyi? Eşim (non-Eu) Turist vizesi ile geldiği zaman eşimin adının da olacağı ev kontratı yapmak mümkün mü? Özetle ikametgah belgesi konusunda bilgilerinizi rica ederiz.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederiz.
saygılarımla,
Merhaba Nil hanım, sormak istediğim bazı konular var. Bu yazıyı hangi tarihte yazdığınızı bilmiyorum. O yüzden cevap alacak mıyım emin değilim. Ama bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Portekiz’e turist olarak gidip daha sonrasında bu turistik süreç zarfında iş bulup orada kalabilir miyim? Erkek arkadaşım 2020 tarihinde oraya gitti ama henüz portekiz vatandaşı değil kendisi. Ben de doğal olarak yanına gitmek istiyorum ama nasıl yapacağımı hiç bilmiyorum. Eğer görür de cevap verirseniz çok mutlu olurum..
BEYZA