Hollanda vatandaşı ile evlilik

Hollanda vatandaşı ile Türkiye’de evlenmek:

Evlenmeye karar verdik ve kendimizi aylar süren bir bürokratik çıkmazın içerisinde bulduk. Ne Türkiye’deki yetkililer, ne Hollanda’daki yetkililer, ne konsolosluk kimse yardımcı olamıyor. 2 ayda çalmadık kapı, konuşmadık nikah memuru, konsolosluk, yetkili bırakmadık. İnternette bizim durum ile alakalı tek bir bilgi yok. Hollanda’da evlenelim desek süreç iyice uzayacak. Baktık olacak gibi değil, dedik gidip belge olarak pasaport ve doğum sertifikasından başka bir şey istemeyen Şeyseller’de evlenelim. Ciddi ciddi bu ihtimali değerlendirirken çözüm yolunu bulduk ve Kadıköy Evlendirme Dairesi’nden randevu al abildik.

Şeyseller’de evlilik için tık tık: Şeyseller’de evlilik

Peki neydi evlenmemizi bu kadar zorlaştıran?

Hollanda vatandaşı olan eşim 2012 senesinde çalışmak üzere Türkiye’ye geliyor ve artık Hollanda’da yaşamadığı için, vergi ödememek adına Hollanda ikametini sildiriyor. Türkiye’de çalıştığı ve yaşadığı için de Türkiye’de ikamet kaydını yaptırıyor. Oturum ve çalışma izni, mavi kimlik  kartı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası var.

Yani kaydını Hollanda’dan sildiriyor ve o andan itibaren de Türkiye’de kayıtlı olarak yaşıyor.

Durum böyleyken Kadıköy Belediyesi bizden evlilik başvurusunda bulunabilmemiz için aşağıdaki belgeleri istiyor:

Hollanda vatandaşı ile Türkiye’de evlenebilmek için gereken evraklar

1.Pasaport,

2.Oturum izni (mavi kimlik),

3.5 adet vesikalık fotoğraf,

4.Sağlık raporu,

5.Hollanda vatandaşına ait evli olmadığını ve evlenmesinde bir engel olmadığını kanıtlayan belge.

İlk 4 maddede bir sorun yok ancak konu bekarlığı kanıtlayan belgeyi almaya gelince bizim 2 ay süren maceramız başladı. İstanbul’da bulunan Türk Konsolosluğu’nu aradık ve verdikleri cevap ‘bekar olduğuna dair belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vermek zorunda, 2012’den beri Hollanda’da kayıtlı değil, biz bir şey yapamayız’ oldu. Nüfus Müdürlüğü’ne gittik, ‘kendisi Hollanda vatandaşı, biz nereden bilelim başka bir yerde evlilik yapmadığını, biz bekar olduğuna dair bir belge veremeyiz’ dediler.

Hollanda’ya gidildi, doğum sertifikası başvurusu yapıldı. Evrak geldi üzerinde şöyle bir ibare var: ‘2012 tarihine kadar Hollanda’da yaşamış ve evlilik yapmamıştır.’ Yani özetle 2012’den sonra ne oldu ben bilemem diyor. Alabildiğimiz tek evrak bu ve nikah memuru kati suretle kabul edemem böyle bir evrağı diyor.  Kimse sorumluluk kabul etmiyor, öyle kalakaldık.

Tüm bu olanlardan sonra defalarca konsolosluk ile görüşmüş ve olumsuz cevap almış olmamıza rağmen Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’ni aradık. Nihayet telefona konu hakkında bilgi sahibi olan biri çıktı ve bize bekar olduğunu gösterir belge için online olarak başvurabileceğimizi, evrak hazır olduğunda da İstanbul’da bulunan Hollanda Konsolosluğu’ndan evrağı alabileceğimizi söyledi.

Başvuru linki: Hollanda Dışişleri Bakanlığı

Sonuç olarak evrak bir kaç gün içerisinde hazırlandı. Noter onaylı Türkçe çevirisi yapıldı. Kaymakamlık tarafından apostil işlemleri yapıldı ve biz de nihayet evlilik için gün alabildik.

Ve mutlu son:

Hollanda vatandaşı ile evlilik 1

Özetle, Türkiye’de yaşayan, kayıtlı olan ve Hollanda’dan kaydını sildirmiş bir Hollanda vatandaşı ile Türkiye’de evlenmeyi planlıyorsanız, bekarlığı kanıtlayan evrak için Ankara’daki Hollanda Büyükelçiliği ile irtibata geçmeniz ve yukarıdaki link üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor.

Not: Normal şartlar altında yabancı biriyle evlilik için gereken belgeler Kadıköy Belediyesi’nin sitesinde güzelce açıklanmış, buradan ulaşabilirsiniz: Kadıköy Evlendirme

Hollanda vatandaşı ile Hollanda’da evlenmek:

Hollanda vatandaşı olan partnerinizle Hollanda’da evlenme, partnership başvurusunda bulunma, evliyseniz Hollanda’da oturum iznine başvurma sorularının yanıtlarını bu linkte: ind.nl bulabilirsiniz.

Türkiye’den +31 88 043 04 30

Hollanda’dan da 088 043 04 30 numaralı telefonları ararsanız yardımcı oluyorlar.

Eğer partneriniz Hollanda’ya yaşıyor  ve evlenmek yerine partnership yolu ile oturum almak ve Hollanda’ya yerleşmek istiyorsanız sizin Türkiye’de yapmanız gerekenler şöyle:

*Vukuatlı nüfus kaydı örneği + Kaymakamlıktan bekarlık ehliyeti alınacak, İngilizce ya da Hollandaca çevirilecek, noter tarafından imzalanacak. Bu belgeler pasaportun işli sayfaları ile beraber scan edilerek Hollanda’da bulunan partnere gönderilecek (partnerin doldurması gereken formlar var, detaylarını yukarıda verdiğim linkte bulabilirsiniz) Partneriniz online olarak doldurduğu formu, sizin gönderdiğiniz evrakları da ekleyip, 240 Euro ödeyerek başvurunuzu yapacak. Hollanda’dan onay geldiğinde sizdeki belgelerin orjinalleriyle Türkiye’deki Hollanda Konsolosluğu’na gitmeniz gerekiyor. Tüm bu süreç ve oturumu almak bildiğim kadarıyla maksimum 90 gün sürüyor.

(Visited 8.486 times, 1 visits today)

21 Comments

  1. Ece at

    Çol talihsiz olmuş ama mutlu sonla bitmiş neyse ki 🙂
    Bekarlik belgesini Hollanda nin vermesi lazım aslında. Vatandaş olduğu ülke Hollanda sonuçta.
    Benim eşim İngiliz vatandaşı ve biz de Kadıköy’den başvuru yaptık. Eşim neredeyse son 20 yıldır ingiltere dışında yaşıyor. Aynı belgeleri biz de topladık. Ilgili belge İngiliz konsolosluğu tarafından bir iki gün içinde bize sağlanmıştı.

    Reply
    1. NilGizem at

      Yani aklın yolu bir Hollanda’nın yetkili makamı vermeyecek de kim verecek bekar olduğuna dair belgeyi 🙂 Konsolosluk çalışanlarının bilgisizliği yüzünden uğraşıp durduk çözene kadar. Sizin adınıza sevindim kolayca halledebildiğiniz için.

      Reply
  2. Mustafa at

    Ben uzunzamandır Hollandalı bir bayanla birlikteyim yakında evlenmeyi ve İstanbul’da yaşamayı düşünüyoruz, benim sorum şu burada yaşarken ben Hollanda vatandaşlığına başvurabilrmiyim ?

    Reply
    1. NilGizem at

      Mustafa Bey Merhaba,

      3 yıl boyunca Hollanda vatandaşı olan partneriniz ile aynı evde yaşadıysanız ya da 3 yıldır evliyseniz Hollanda vatandaşlığına başvurabiliyorsunuz. Hollanda’da yaşama zorunluluğu aramıyorlar.

      Şu şekilde açıklamışlar: ‘You have either: lived in the Netherlands for an uninterrupted period of five years with a valid residence permit; been married to a Dutch national or lived with a Dutch national for three continuous years (including abroad); or you have resided in the Netherlands with a valid residence permit for a period of 10 years, with at least the last two years continuously.’

      Şartları daha detaylı şekilde bu linkten okuyabilirsiniz: https://www.expatica.com/nl/visas-and-permits/How-to-get-Dutch-citizenship_107817.html

      Reply
      1. Metehan sencer at

        Nil gizem hanım ben Türkiye de yaşamaktayım nişanlım ise hollandada ve Bulgaristan vatandaşı nikah yaptıglmda hollandaya ne kadar zamanda gidebilirim bana bu konuda yardımcı olurmusun

        Reply
  3. Erden at

    İyi günler benim eşim ve kızım bulgaristan vatandaşı ve Avrupa vatandaşı tüm evrakları ve pasaportları var istedikleri gibi yurtdışına çıkış yapıp kala biliyorlar bende Bulgaristan konsolosluğuna D Vize icin baş vurdum eşimin ablası abisi Hollanda yaşıyorlar bizde orda yaşamayı düşünüyoruz benim için ne yapmamız gerekiyor ben Türk vatandaşıyım iyi çalışmalar dilerim ilginiz icin şimdi den teşekkür ederim

    Reply
    1. NilGizem at

      Erden Bey merhaba,

      Sorunuzu ancak göçmenlik ve kanunlar hakkında bilgisi olan biri yanıtlayabilir ancak benim bildiğim Bulgaristan ve Romanya ülkeleri Avrupa Birliği’nde olmalarına rağmen Schengen alanında değiller (girmek için görüşmeler yapıyorlar). Bu sebeple Bulgaristan pasaportuna sahip kişiler diğer Avrupa ülkelerinde yaşama hakkından yararlanamıyorlar.

      Size tavsiyem Hollanda’nın göçmenlik bürosuyla irtibata geçmeniz, en doğru bilgiyi onlardan alırsınız diye düşünüyorum.

      İyi günler dilerim.

      Reply
  4. Melissa at

    Merhaba erkek arkadaşım aslen latin lakin hollanda vatandaşı şimdi ben bu yabancı damatla evlenmeye karar verdim zaten 4 yıldır beraber yaşıyoruz 6 senedir izmirde ve boşanmış birisi herneyse sorum şuki biz avrupada yaşamak istemiyoruz izmirde iyiyiz biz ama belkide bir gün avrupada yaşamak isterdim 2 defa yurtdışına gittik geldik her seferinde vize işlemleri çok uzun sürüyor benim için eğer hollandada evlenirsek ve evlilik cüzdanı cebimde olursa beraber uçağa binip gidebilirmiyim kontrolden sadece evlilik cüzdanım ve pasaportumla gidebilirmiyim yada o oraya gitti bende yanına gidicem yalnızım diyelim tek başıma gidebilirmyim avrupaya ?

    Reply
    1. NilGizem at

      Merhabalar,

      Evlendiğiniz zaman vizeniz olmadan yalnızca evlilik cüzdanı ile seyahat etmeniz mümkün değil, vize olmadan Türkiye’den çıkış yapamazsınız. Ama evlenmenin şöyle bir avantajı oluyor; Hollanda vizesine başvurduğunuz zaman size uzun süreli (bana 5 yıl verdiler) vize veriyor ve böylece orada yaşamadığınız müddetçe seyahatlerinizde tekrar tekrar vizeyle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.

      Günün birinde orada yaşamayı düşünürseniz, -eğer siz orada iş bulmadan gidecekseniz- eşinizin Hollanda’da belli bir gelire sahip olması gerekiyor. Yanılmıyorsam aylık 1750 Euro gibi bir rakam olması lazım. Eğer bu şartı karşılıyorsa siz de oturum alarak Hollanda’ya yerleşebiliyorsunuz.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Reply
      1. Alper at

        İyi calismalar.benim sorum.ben 2014.2015 yili arasinda hollandada bulundum aile birlesimiyle gitmistim orda bir kizim oldu ve malasef esimle anlasamayip geri donmek zorunda kaldim.ozamanlar kizim 1 yasindaydi simdi 5 yasinda ama malesef kizimi bana gostermiyorlar.ben oraya tekrar gidip orda isci olarak calismak istiyorum bu sekilde kizima daha yakin olmak onun hasretini artik cekmek istemiyorum bir baba olarak perisan durumdayim onu cok özluyorum bana bir yol gosterirmisiniz

        Reply
        1. NilBosma at

          Alper bey merhaba,

          Durumunuza çok üzüldüm ancak kızınızın annesi size Hollanda’ya yerleşebilmeniz için yardım etmeden ne yapabilirsiniz bilmiyorum. Göçmenlik konusunda uzman bir avukatın görüşünü almaktan başka bir şey gelmiyor aklıma. Umarım kızınıza yakın yaşamanın bir yolunu bulursunuz.

          Reply
  5. gizem at

    Iyi calismalar Hillanda da her hangi bir evlilik yapmadan türkiyede n oraya 5 yıllık oturum çıkarmı birde ı d kart çıkıyormus ne şartlar altında ne için cikar

    Reply
    1. NilBosma at

      Gizem hanım merhaba,

      Bu sorunun tam yanıtını maalesef bilmiyorum ancak bu linte Türk vatandaşlarının Hollanda’da hangi şartlarda oturum ve çalışma izni alabilecekleri anlatılmış, belki faydası olur.

      Reply
  6. gizem at

    Tekrar kusura bakmayın aile birleşiminde partner olarak oturum nasıl alınıyor evlilik olmadan yapılabilir mi teşekkür ederim

    Reply
    1. NilBosma at

      Gizem hanım tekrar merhabalar,

      Partnership evlilik gibi birlikte olan çiftin haklarını koruma altına alan bir uygulama. Eğer Hollanda vatandaşı bir partneriniz varsa partnership başvurusunda bulunabilirsiniz. Nasıl alınacağına dair bilgim yukarıdaki yazıda bahsettiğim şu kısımdan ibaret:

      ”Eğer partneriniz Hollanda’ya yaşıyor ve evlenmek yerine partnership yolu ile oturum almak ve Hollanda’ya yerleşmek istiyorsanız sizin Türkiye’de yapmanız gerekenler şöyle:

      *Vukuatlı nüfus kaydı örneği + Kaymakamlıktan bekarlık ehliyeti alınacak, İngilizce ya da Hollandaca çevirilecek, noter tarafından imzalanacak. Bu belgeler pasaportun işli sayfaları ile beraber scan edilerek Hollanda’da bulunan partnere gönderilecek (partnerin doldurması gereken formlar var, detaylarını yukarıda verdiğim linkte bulabilirsiniz) Partneriniz online olarak doldurduğu formu, sizin gönderdiğiniz evrakları da ekleyip, 240 Euro ödeyerek başvurunuzu yapacak. Hollanda’dan onay geldiğinde sizdeki belgelerin orjinalleriyle Türkiye’deki Hollanda Konsolosluğu’na gitmeniz gerekiyor. Tüm bu süreç ve oturumu almak bildiğim kadarıyla maksimum 90 gün sürüyor.”

      Reply
  7. Gamze at

    Merhaba nişanlım Hollanda da ve bende orya gideceğim nikah olmadan da yanına gidebiliyorum orda evlenilebilecegim sölendi bunun için eksiksiz belgeler isteniyor fakat tam olarak hangi belgeler olduğunu bilmiyoruz yardımcı olurmusunuz

    Reply
    1. NilBosma at

      Şimdiden tebrik ederim:) Hollanda’da evlenmediğim için orada hangi belgelerin istendiğini bilmiyorum maalesef. ind.nl adresinden sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Ya da yazıda verdiğim telefon numaraları ile irtibata geçerseniz muhakkak hangi evraklara ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz. Bol şans dilerim.

      Reply
  8. Faysal at

    Merhabalar.Annem Hollanda vatandaşı bir beyefendi ile yaklaşık 5 yıl önce Türkiye’de evlendi ve şuan Antalya’da yaşıyorlar, evlendiği kişi Hollanda’dan emekli durumda.Sorum şu; annemin sosyal olarak ne gibi hakları mevcuttur?Ayrıca Hollanda vatandaşlığına başvuru yapabiliyor mu?

    Reply
    1. NilBosma at

      Merhabalar,

      Annenizin Hollanda’daki sosyal hakları konusunda bilgim yok maalesef. Vatandaşlık başvurusu içinse çiftin en az 3 yıldır aynı adreste yaşıyor olması gerekiyor. Bunu kanıtlayabiliyorlarsa vatandaşlık için başvurulabilir ancak annenizin Hollandaca sınavına girip, bu sınavda geçer not alması gerekiyor.

      Reply
  9. BEHÇET DOĞAN at

    merhabalar kız arkadaşımla yaklaşık 7 yıllık bir ilişkimiz var şu anki düşüncemiz evlilik yapıp hollandada yaşamak yalnız benim dil sorunu var ve orada gittiğimde iş bulabilecekmiyim kaygısı var mesleğim inşaat boyacısı . konu hakkında bılgısı olan varsa avıklama yapabılırmı

    Reply
  10. Hakan at

    Merhabalar,
    29 yaşındayım hollanda da çocukluk arkadaşım yaşıyor evlenip gitmişti. tabi şimdi boşandı evi de var orada tek başına yaşıyor ve bende oraya gidip çalışmak istiyorum iş imkanı var ama nasıl gidebilirim. biraz araştırdım aile birleşimi olarak oturma ve çalışma izni alabilirmişim başka tavsiye edeceğiniz durumlar var mı. teşekkürler

    Reply

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir